• Archeological Headquarters Mikulčice

    Archeological Headquarters Mikulčice

    1 /
  • Archeological Headquarters Mikulčice

    Archeological Headquarters Mikulčice

    1 /
  • Archeological Headquarters Mikulčice

    Archeological Headquarters Mikulčice

    1 /
  • Archeological Headquarters Mikulčice

    Archeological Headquarters Mikulčice

    1 /
  • Archeological Headquarters Mikulčice

    Archeological Headquarters Mikulčice

    1 /
  • Archeological Headquarters Mikulčice

    Archeological Headquarters Mikulčice

    1 /
  • Archeological Headquarters Mikulčice

    Archeological Headquarters Mikulčice

    1 /
  • Archeological Headquarters Mikulčice

    Archeological Headquarters Mikulčice

    1 /
  • Archeological Headquarters Mikulčice

    Archeological Headquarters Mikulčice

    1 /
  • Archeological Headquarters Mikulčice

    Archeological Headquarters Mikulčice

    1 /
  • Archeological Headquarters Mikulčice

    Archeological Headquarters Mikulčice

    1 /
  • Archeological Headquarters Mikulčice

    Archeological Headquarters Mikulčice

    1 /
  • Archeological Headquarters Mikulčice

    Archeological Headquarters Mikulčice

    1 /
  • Archeological Headquarters Mikulčice

    Archeological Headquarters Mikulčice

    1 /
  • Archeological Headquarters Mikulčice

    Archeological Headquarters Mikulčice

    1 /

Archeological Headquarters Mikulčice

Mikulčice, lokality Trapíkov
2010 – 2013

Team: Miroslava Blechová, Jakub Kovářík, Viktor Kvita, Petr Pelčák, Alena Superatová, Marcela Uřídilová (project supervisor)
Art work: prints/ painter Jaroslav Blažek
Investor: Archeologický ústav AV ČR, Brno, v.v.i.
Awards: 2017 shortlisted for the Czech Architecture Award 2017
2015 shortlisted for the European Prize for Architecture – Mies van der Rohe Award
2015 shortlisted for the Piranesi Award
2015 Grand Prix of the Community of Architects, honourary mention in the category of new structures
2013 Honourary Mention, Structure of the Year in the Zlín region, category Structures Realized outside the Territory of the Zlín region
Photographs: Filip Šlapal
Photographs of the model: David Židlický

The archaeological headquarters is situated on a sand dune which was inhabited as part of a Great Moravian seat as far back as ninth century AD and which has never been flooded.
It fits in with the landscape in terms of its appearance and shaping with the cut of the entrance to the cour d’honneur being an opening in the growth along the motorway with through this, a view of the meadowlands spread out to the south-east where the Great Moravian fortified settlement is also located. The five glazed wooden bays of the main archaeological workplace look out to the north towards Mikulčice at the undulating countryside of the meadowlands and fields. Each of its block by block arranged squares symbolizes one of the materials of the findings (metal, ceramic, wood, crops). The relationship between the structure and the landscape is testified to by its scale and compact, firm “cut out” and abstractly conceived body, which lack the usual attributes of a house, these being doors, windows and a roof. The traditional material employed, firm natural plastering enclosing the volume and the raw wood of the sunshade and the bays, serve to link up with the ancient world of Great Moravia. Its protruding body and the shaping of the shed roofs interpret the position of the structure moving outward from the fortifications of the alluvial forest into the open fields looking in the direction of Mikulčice.

The two-storey building with the three crests of the shed roofs has floor-plan dimensions on the sides of 1:2 and is organized into three wings in terms of the interior and the entrance courtyard. In a similar manner as the sections of a city meeting up at the main square, the particular wings of the building meet up in the public space, in the entrance hall which is also the meeting room and the conference hall. And just as particular city quarters have their own distinct character, the particular wings of the structure have their own look and orientation to the points of the compass. Each of them is assigned a different function and their distinct characters and atmospheres make permanent use of the structure easier for both living and working. One city area, that is one wing, is for housing, one for working, while another wing is for administration.

The floors are also completely distinct just as the wings of the structure. People make use of the ground floor while in contrast the first floor, apart from being used for seasonal accommodation of students and holiday temporary workers, is designated for other things. The metal, ceramic and wood findings housed here in the depositories do not require air adaptations and consequently the entire building is not equipped with air conditioning or cooling despite being located on a site with high summer temperatures.

The arrangement of the building is key for the energy savings in terms of operations. The volume of the floor with the depositories and the engine rooms serves to insulate the ground floor year round which is designated as a workplace for employees and which consequently provides them with a pleasant atmosphere. The laboratories with large windows open out towards the northern light without the burden of the brunt of the sunlight. The structure’s shortest facade without window openings faces west, that is to the side with the most sunlight. The windows to the south are shaded by a wood sunshade on the first floor and by a deep awning on the ground floor along with wooden bays with window shutters which also provide sufficient privacy and the safety of a living area. This simple energy concept for the building is supplemented by the green vegetation of the roof which apart from slowing down the drainage of rain water also increases the climactic stability of the interiors.