• Pall Mall Penthouse, London, UK

    Pall Mall Penthouse, London, UK

    1 /
  • Pall Mall Penthouse, London, UK

    Pall Mall Penthouse, London, UK

    1 /
  • Pall Mall Penthouse, London, UK

    Pall Mall Penthouse, London, UK

    1 /
  • Pall Mall Penthouse, London, UK

    Pall Mall Penthouse, London, UK

    1 /
  • Pall Mall Penthouse, London, UK

    Pall Mall Penthouse, London, UK

    1 /
  • Pall Mall Penthouse, London, UK

    Pall Mall Penthouse, London, UK

    1 /
  • Pall Mall Penthouse, London, UK

    Pall Mall Penthouse, London, UK

    1 /
  • Pall Mall Penthouse, London, UK

    Pall Mall Penthouse, London, UK

    1 /
  • Pall Mall Penthouse, London, UK

    Pall Mall Penthouse, London, UK

    1 /
  • Pall Mall Penthouse, London, UK

    Pall Mall Penthouse, London, UK

    1 /
  • Pall Mall Penthouse, London, UK

    Pall Mall Penthouse, London, UK

    1 /

Pall Mall Penthouse, London, UK
2011 – 2016

In cooperation with Hawkins Brown London

Team: Petr Kaláb (Hawkins Brown), Petr Pelčák, Lenka Vořechovská (project supervisor)
Investor: private investor
Awards: 2016 shortlisted for World Interior News Awards, Residential Interiors
Photographs: Filip Šlapal, Jack Hobhouse

This residential penthouse in the centre of London consists of an upper two floors in a protected bank building from the year 1929 by Edwin Lutyens who designed it in the form of a roofed pavilion. Lutyens’ original interior was destroyed in the middle of the 1990s when the owner at the time inserted a new floor into the completely demolished interior. The concept completely differed from the idea behind the original structure. We aimed at creating a functional and comfortable housing unit which would have a London character and aesthetic, which was on the one hand, timeless as was Lutyens’ structure and on the other hand, contemporary. We were interested in a multi-layered interpretation of the original structure, involving the tradition of a luxury English interior and a Central European response.