• Pension Hrušky

    Pension Hrušky

    1 /
  • Pension Hrušky

    Pension Hrušky

    1 /
  • Pension Hrušky

    Pension Hrušky

    1 /
  • Pension Hrušky

    Pension Hrušky

    1 /
  • Pension Hrušky

    Pension Hrušky

    1 /
  • Pension Hrušky

    Pension Hrušky

    1 /
  • Pension Hrušky

    Pension Hrušky

    1 /
  • Pension Hrušky

    Pension Hrušky

    1 /
  • Pension Hrušky

    Pension Hrušky

    1 /
  • Pension Hrušky

    Pension Hrušky

    1 /
  • Pension Hrušky

    Pension Hrušky

    1 /
  • Pension Hrušky

    Pension Hrušky

    1 /
  • Pension Hrušky

    Pension Hrušky

    1 /
  • Pension Hrušky

    Pension Hrušky

    1 /
  • Pension Hrušky

    Pension Hrušky

    1 /
  • Pension Hrušky

    Pension Hrušky

    1 /
  • Pension Hrušky

    Pension Hrušky

    1 /
  • Pension Hrušky

    Pension Hrušky

    1 /
  • Pension Hrušky

    Pension Hrušky

    1 /
  • Pension Hrušky

    Pension Hrušky

    1 /

Pension Hrušky, Břeclav

Hrušky, Břeclav
2012 – 2017

Team: Petr Pelčák, Petr Uhrín, Lenka Vořechovská
Art work: ferrotype / Vladimír Židlický
Investor: private investor
Photographs: David Židlický

A local miller family had a new machine-powered mill built here and alongside it a large house in the hopeful period after the end of World War II. Before they could complete it, however, the Communist coup d’état occurred and the owners, with the incomplete structures with a mortgage around their neck, ended up in work camps, in prisons and finally in emigration. The descendant of the original owners, living in far off Prague, who grew up in the half-built and never completed house, decided not to abandon the work of their ancestors and a quarter century ago completed the work previously initiated. The social part of the pension with four rooms in the garret was located in the original pig pens on the yard. The original farming structure is recalled by a colonnade on steel columns and by the use of wood. Since the house was the largest in the village historically in terms of its street front, we tried to fit it with the atmosphere by means of the use of plastering (scored brizolit with cut horizontal notches), the material used (wood dormer-windows) and the colour scheme. Since the Communist totalitarian regime not only devastated the property of the miller family but also the entire village, which therein lost its original Moravian-Slovak atmosphere, we created a pension of its own world in the garden. Both of the structures face the garden and look out onto it. We paid a great deal of attention to the material, details and interior of the structure with the aim of creating an environment which is both rural and traditional and which nevertheless met the operational and aesthetic needs of the present-day. We were interested in creating an atmosphere in which it would be unclear whether it was the work of the previous generation of builders, or of their descendants, a present-day architect.