• Penzion Hrušky

    Penzion Hrušky

    1 /
  • Penzion Hrušky

    Penzion Hrušky

    1 /
  • Penzion Hrušky

    Penzion Hrušky

    1 /
  • Penzion Hrušky

    Penzion Hrušky

    1 /
  • Penzion Hrušky

    Penzion Hrušky

    1 /
  • Penzion Hrušky

    Penzion Hrušky

    1 /
  • Penzion Hrušky

    Penzion Hrušky

    1 /
  • Penzion Hrušky

    Penzion Hrušky

    1 /
  • Penzion Hrušky

    Penzion Hrušky

    1 /
  • Penzion Hrušky

    Penzion Hrušky

    1 /
  • Penzion Hrušky

    Penzion Hrušky

    1 /
  • Penzion Hrušky

    Penzion Hrušky

    1 /
  • Penzion Hrušky

    Penzion Hrušky

    1 /
  • Penzion Hrušky

    Penzion Hrušky

    1 /
  • Penzion Hrušky

    Penzion Hrušky

    1 /
  • Penzion Hrušky

    Penzion Hrušky

    1 /
  • Penzion Hrušky

    Penzion Hrušky

    1 /
  • Penzion Hrušky

    Penzion Hrušky

    1 /
  • Penzion Hrušky

    Penzion Hrušky

    1 /
  • Penzion Hrušky

    Penzion Hrušky

    1 /

Penzion Hrušky

Hrušky, Břeclav
2012 – 2017

team: Petr Pelčák, Petr Uhrín, Lenka Vořechovská
výtvarné dílo: ferotypie / Vladimír Židlický
investor: soukromá osoba
foto: David Židlický

V nadějiplné době po skončení světové války se místní mlynářská rodina rozhodla vybudovat vedle svého strojního mlýna velký rodinný dům. Než ho však stihla dostavět, přišel mrazivý únor roku 1948 a mlynáři o mlýn přišli. Aby podobný osud nepostihl také rozestavěný dům, raději ho nedokončili. A protože diktatura proletariátu trvala déle, než si kdo myslel, dokončil ho až nyní vnuk původních stavebníků. Protože se však doba změnila, změnil se i účel stavby. Z chlévů ve dvoře se stala společenská část penzionu se čtyřmi pokoji v podkroví. Původní hospodářskou stavbu připomíná svojí kolonádou s ocelovými sloupy i užitím dřeva. Neboť dům v uliční frontě byl z těch „historicky“ největších ve vsi, snažili jsme se ho do ní usadit korekcí měřítka fasády horizontálním členěním její plochy. A také užitím tradičních materiálů, kromě omítky opět dřeva, a barevnosti.
Materialitě, detailům a interiéru staveb jsme věnovali mnoho pozornosti s cílem vytvořit prostředí, které je venkovské a tradiční, a přesto odpovídá dnešním nárokům provozním i estetickým. Chtěli jsme dát vzniknout atmosféře, v níž si nejsme jisti, zda je dílem minulých generací stavebníků nebo jejich dnešních potomků. Zahrada pro nás byla stejně důležitá, jako obě stavby. Ty mají v zahradě svůj svět. Do něho jsme je obrátili a otevřeli. Chtěli jsme založit místo, kde vše má svůj charakter a současně vše tvoří celek.