• Polyfunkční dům Trnitá, Brno

    Polyfunkční dům Trnitá, Brno

    1 /
  • Polyfunkční dům Trnitá, Brno

    Polyfunkční dům Trnitá, Brno

    1 /
  • Polyfunkční dům Trnitá, Brno

    Polyfunkční dům Trnitá, Brno

    1 /
  • Polyfunkční dům Trnitá, Brno

    Polyfunkční dům Trnitá, Brno

    1 /
  • Polyfunkční dům Trnitá, Brno

    Polyfunkční dům Trnitá, Brno

    1 /

Polyfunkční dům Trnitá, Brno

2021-2022

 

team: Miroslava Blechová, Kateřina Eiermannová, Jan Foltýnek (vedoucí projektu), Marián Kleiman, Pavel Mahovský, Petr Pelčák, Petr Uhrín
investor: Moravská stavební – INVEST, a.s.
vizualizace: Studio Horák

 

Jedná se o dostavbu proluky ve stavbě bloku Trnitá. Dům byl původně součástí projektu bloku a byl navržen jako administrativní. Probíhající územní řízení na celý blok bylo po soudním zrušení Aktualizace Územního plánu města Brna v lednu r. 2015 zastaveno, a proto musel být z projektu vypuštěn a povolován odděleně až na základě v r. 2020 přijaté změny ÚP. V důsledku Covidu 19, který u nás zabrzdil development administrativních budov, pak byl v mimořádně krátké době a částečně již během výstavby „bleskově“ přeprojektován na dům polyfunkční s retailem v přízemí, kancelářemi v 1. patře a bydlením a ubytováním ve zbylé části stavby. Její původní objem musel být zachován a současně navázán na podzemní garáže vč. schodiště, které již byly postaveny v rámci probíhající realizace bloku. Do tvaru, velikosti objemu a modulace konstrukce administrativy (a tedy malé hloubky zejm. uličního traktu) jsme tedy navrhli klasický polyfunkční městský dům o 130 bytech/studiích. Na průčelí díky nižší konstrukční výšce bytů přibylo jedno patro a balkony a celkově získalo novou podobu obytného domu, a to včetně svého povrchu. Původní „kancelářské“ matné černé cihelné obkladové pásky byly změněny na „rezidenční“ glazované, tedy lesklé a živě barevné, tmavě zelené (jako protějšek červené, a to jak na barevném kruhu, tak i na ulici oproti cihelné fasádě Vaňkovky), zelený je také terazzový obklad obchodního soklu. Uliční trakt má přímo osvětlené domovní chodby, menší byty dvorního křídla jsou zároveň praktické i pohodlné, a především velkými okny skrze široké balkony velkoryse otevřené do klidu obytného dvora. Tak vznikla konkrétní odpověď na častý dotaz, zda a jak covidová pandemie změní architekturu.